dünya barış günü


Bilginin ve teknolojinin hızla yaygınlaştığı, özgürlükçü demokrasinin giderek önem kazandığı globalleşen dünyamızda, insanların huzur, güven ve mutluluk içinde yaşamasının temel koşulunun, “şiddet ve terör örgütlerine karşı işbirliği ve dayanışma yaparak, barış ve dostluk ortamının sürekliliğini sağlamak” olduğunu düşünüyoruz. Eylül, açıkça Stalinistlerin Rusya’nın Polonya’yı Nazi Almanya’sı ile paylaşarak işgale etmesinin ayıbının üzerini kapatmak için icat edilmiş bir gün. 1 Eylül Katyn katliamının da üstünü örtmeyi amaçlamaktadır.

Türkiye’de 1 Eylül’de de elbette barış gösterileri yapılabilir. Kürt savaşı nedeniyle Türkiye’de hemen her gün barış gösterisi yapılsa yeridir ama 1 Eylül’ü “Dünya Barış Günü” olarak anmak tamamen yanlıştır.

“DSİP 21 Eylül’de tüm dünyadaki barış yanlıları ile omuz omuza olacak”

1 Eylül’ü “Dünya Barış Günü” olarak anmak -özellikle de solda- sadece milliyetçiliğin ve Stalinciliğin göstergesidir. Bu türden bir başka garabet durum ise Öğretmenler Günü’ne ilişkindir. 12 Eylül darbecileri tarafından öne sürülen 24 Kasım Öğretmenler Günü, Türkiye’de resmi kurumlar ve Eğitim Sen dahil sendikalar tarafından kutlanmaktadır. 12 Eylül darbesinden çok çekmiş bir öğretmen mücadelesinin devamı olan Eğitim Sen’in, Evren’in öğretmenler günü olan 24 Kasım yerine UNESCO ve ILO’nun önerdiği 5 Ekim’i benimsemesi beklenir.

DSİP, 1 Eylül’de BDP’nin düzenlediği gösterilere Dünya Barış Günü olduğu için değil, BDP’nin çağırdığı barış eylemi olduğu için katılacaktır. DSİP, 21 Eylül’de, Dünya Barış Günü’nü de dünyadaki bütün barış yanlıları ile birlikte anacaktır…

Yalçın Ergündoğan: “1 Eylül ‘millî gün’ hâline geldi”

Sesonline.net Genel Yayın Yönetmeni Yalçın Ergündoğan ise, konuyu birkaç yıldır gündeme getirmeye çalıştığını belirterek, görüşlerini şöyle ifade etti:

“1 Eylül’ü, ‘Dünya Barış Günü’nü olarak dünyada Türkiyeliler ve Kıbrıslı Türklerden başka kimse kutlamıyor. Birleşmiş Milletler’in ilan ettiği ve (Küba dahil) tüm dünyada kutlanan ‘Dünya Barış Günü’ ise; 21 Eylül’de.

Sovyetler Birliği henüz mevcutken, SSCB ve Varşova Paktı üyesi ülkelerle bu çizgideki güçlü Komünist Partilerin bulunduğu ülkelerde etkin olan “Dünya Barış Konseyi (DBK)” (Barış Dernekleri) Alman ordularının Polonya’ya saldırdığı 1 Eylül’ü “dünya barışı”nı hatırlamak için uluslararası bir gün olarak kabul ve ilan etmişti.

SSCB ve Varşova Paktı ülkelerinin tarih sahnesinden çekilmesinin ardından dünyada Türkiye ve KKTC dışında ‘1 Eylül’ü Barış Günü olarak kutlayan ülke yok. Bu bağlamda, 1 Eylül bir ‘milli gün’ haline gelmiş vaziyette.”

,

Bir yanıt yazın